Ney Bakımı

Yeni aldığınız neyi, üflemeden yağlamak iyi olur. Bakımı yapılan neyden ses çıkarmak daha kolay olur. Zaten, sesi çıkarmış ve şakır şakır üflüyorsan, ney bakımını benden daha iyi biliyorsun demektir:)


Ben hocamdan ve etrafımda ney üfleyen diğer arkadaşlardan öğrendiğim yağlama yöntemini paylaşacağım:

1- Yeni alınan ney, en az haftada bir kez yağlanmalıdır. Bu süreç, zaman ilerledikçe 2 haftada bir, 3 haftada bir, ayda bir gibi şekillenir. Ama ney ne kadar eski olursa olsun, en az ayda bir kere yağlamakta fayda var.

2- Yağlama için evdeki yemeklik yağlar kullanılabilir ama bu pek tercih edilmez. Ekseriyetle, fındık, susam, badem veya mısırözü yağları kullanılır. Bunlar hem ince yağlardır, hem de neyde hafif hoş bir koku bırakır.

3- En iyi yağlama yöntemi yağ haznesi veya yağ teknesiyle olur ama bunu ilk aşamada sağlamak güç olabilir. Hele, evde çok titiz biriyle yaşıyorsanız o tekne veya hazneyi bir gün kapının önünde bulabilirsiniz:) Bu yüzden en güvenli ve pratik yol: Neyi dik tutup altına yağ dolu bir bardak koyun. Daha sonra, parmaklarınızla delikleri kapatıp, kamıştan kola çekermiş gibi yağı çekin. Aman ha, yağı fazla çekmeyin. Yağ dudağınıza değdiğinde, çekmeyi bırakın ve yağın süzülmesini bekleyin. Bunu 5-6 defa yaptıktan sonra yağlama işlemi bitmiştir.

4- Ney bakımı sadece yağlamaktan ibaret değil tabii ki: Havaladırma da önemlidir. Ney üfledikten sonra, onu hemen kabına koymayın. Bir müddet havalanmasını bekleyin. Yoksa nemlenmiş ve hafif ıslanmış olan ney, küf yapabilir.

5- Yamulmaları engellemek için neyi koyduğunuz yerlere dikkat edin. Duvara veya herhangi bir yere dik yaslamayın. Düz bir yere yatıracaksanız başparesini çıkarın.

Benim bildiklerim bu kadar. Daha fazlasını ve pratiğini bilen arkadaşlar kendi yöntemlerini bu yazının altında paylaşabilir. Yeni yöntemler öğrenmiş oluruz.

0 Buyur Burdan Yak:

Yorum Gönder